Fysiotherapie

Is fysiotherapie iets voor mijn dier?

Fysiotherapie kan de oplossing zijn wanneer uw dier;

  • moeizaam opstaat;
  • mank loopt;
  • een stijve nek heeft;
  • last krijgt van ouderdomsklachten;
  • net geopereerd is;
  • niet vrolijk of speels meer is;
  • niet graag meer wil wandelen;
  • slecht genezende wonden heeft.

Zie ook behandelindicaties!

Wat is dierfysiotherapie?

(Dier)Fysiotherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat; zowel curatief(genezend) als preventief(voorkomend).

Hoe weet u of u te maken hebt met een erkende dierenfysiotherapeut?

Een erkende dierenfysiotherapeut voldoet aan de volgende eisen:

  • diploma voor de vierjarige HBO opleiding tot fysiotherapeut
  • diploma voor de gespecialiseerde post-HBO opleiding Fysiotherapie bij Dieren
  • erkenning van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV)

De doelgroep

Tot de doelgroep behoren honden, katten, paarden en ezels.

Wat kunt u verwachten?

Een gezond dier kan zich harmonieus bewegen omdat alle onderdelen van het lichaam met elkaar in evenwicht zijn.
Wanneer dit evenwicht verstoord wordt door bijvoorbeeld een lichamelijke blessure van uw dier kan een dierenfysiotherapeut heel vaak uitkomst bieden door het verhelpen of verlichten van de klachten. Dit gebeurt door middel van verschillende behandelmethodes, huiswerkoefeningen en adviezen.

Waarom fysiotherapie?

Fysiotherapie kent verschillende behandelvormen en is geschikt voor alle dieren van alle leeftijden. Ik kijk als therapeut altijd naar de belastbaarheid van het dier. Grotere honden hoeven bij mij bijvoorbeeld niet altijd op de behandelbank maar kunnen zich ook settelen op een groot behandelkussen op de grond zodat ze zich vaak prettiger voelen.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Bewegingstherapie

Dit is het doelgericht uitvoeren of laten uitvoeren van bewegingen van het lichaam, ter vermindering van stijfheid en pijn en ter verbetering van de belastbaarheid, spierkracht en stabiliteit.

Oedeemtherapie

Dit zijn specifieke zachte manuele technieken met als doel vermindering van zwellingen (oedeem) na bijvoorbeeld een operatie of trauma (verwonding).

Massage en TTouch methode

Aanvullend worden ook massagetechnieken gebruikt met als doel verbetering van de bloedcirculatie, normalisatie van spierspanning, en ontspanning. Ook manuele TTouch technieken worden toegepast. Dit zijn zachte massagetechnieken ontwikkeld door Linda Tellington Jones met meer inwerking op het zenuwstelsel. Deze methode werkt ontspannend en ter verbetering van bewustwording van het lichaam. Ook angstige dieren kunnen er veel baat bij hebben.

Fysiotechnische applicaties zoals APS-therapie

APS is de afkorting voor Actie Potentiaal Simulation. Het apparaat geeft een een microstroom signaal af om het lichaamseigen actiepotentiaal op te wekken en zo lichaamsenergie vrij te maken.
Het is een revolutionaire elektrotherapie gericht op het verminderen van pijn en verbeteren van de weefseldoorbloeding door het nabootsen van lichaamseigen signalen op celniveau. Het apparaat werkt als een soort katalysator die het lichaam stimuleert bij herstel, regeneratie en energiebevordering.
Het is een milde en vaak aangename therapievorm die ook geschikt is voor oudere dieren en dieren met een lage belastbaarheid.

Adviezen

Natuurlijk is goede uitleg van de klacht die het dier heeft belangrijk. De eigenaar krijgt advies dat hoort bij de klacht of preventief advies na bijvoorbeeld een sportkeuring.

Huiswerkoefeningen

Genezing gaat vaak sneller als de eigenaar actief meewerkt aan het genezingsproces of het voorkomen van klachten.
*Een praktijkvoorbeeld bij de hond;oefeningen voor het dier ter verbetering van de spierkracht en stabiliteit van spieren van de achterpoten. Een hond kan zijn achterhand trainen door met het baasje dagelijks hellingtraining te doen. Voorwaarde voor het trainen van de spierkracht is wel dat de rug soepel genoeg is zonder blokkades of stijfheid in de ruggenwervels.

Lid van LVFD