Behandeling voor honden

Honden kunnen klachten ervaren en hier hinder van ondervinden.
U kunt dit merken aan het gedrag van de hond; een hond kan neerslachting van de pijn worden en zelfs minder gaan eten. Een hond moet alle vier zijn poten probleemloos zonder pijn kunnen belasten.
Indien er zich een stoornis in het bewegingsapparaat voordoet kan de hond dit net als een mens gewaar worden als pijn, stijfheid of ongemak. Honden kunnen bijvoorbeeld ook tintelingen in hun voorpoten ervaren wanneer er beknelling van een (of meerdere zenuwen) optreedt in de nek. Vaak laat een hond dit zien door aan de betreffende poten te likken na bijvoorbeeld een trekspel met de hond. Ook pijnaanvallen kunnen voorkomen.
Sommige hondenrassen geven goed aan dat ze klachten hebben door kreupel te gaan lopen, veel te hijgen of te janken van de pijn.
Maar er zijn ook honden die ontzettend ‘hard’ kunnen zijn en pijn nauwelijks of niet uiten. Denk aan rassen zoals de Engelse Bulldog, de Bordeauxdog en andere dogachtigen. Het nadeel daarbij is ook nog dat veel grote rashonden vaak ook rasspecifieke problemen hebben zoals gewrichtsafwijkingen. Denk bijvoorbeeld aan HD(heupdysplasie) bij de Rottweiler of Boxer.

Sporthonden

De sporthond en klachten

Hondenrassen die veel gebruikt worden in de sport zoals herders en border collies kunnen pijn of ongemak pas na enige tijd gaan uiten. Sommige honden hebben zoveel plezier in ‘hun’ sport dat ze vrijwel niets aangeven en vaak tegen zichzelf beschermd moeten worden. We moeten als dierenliefhebbers ook altijd blijven opletten hoe de hond een sport zoals bijvoorbeeld behendigheid uitvoert.
Als een hond plezier heeft in de sport en lichamelijk sterk genoeg is vind ik het prima dat honden door middel van bijvoorbeeld agility in beweging zijn. We moeten ze wel vergelijken met topsporters die kwetsbaar blijven voor blessures door de krachten die inwerken op het lichaam tijdens het sporten.

Behandeling

Behandeling en advies kan honden zeker helpen om hun prestaties te verbeteren, blessures te voorkomen en goed in balans te blijven.
Als sporten of trainen met de hond op een bepaald niveau op dat moment niet goed is voor het welzijn of de gezondheid van de hond zal ik dit ook eerlijk aangeven.

Verantwoordelijkheid

Als dierenarts, trainer en behandelaar hebben we naast de eigenaar naar mijn mening allemaal een stukje verantwoordelijkheid voor de sporthond.
Een valkuil is ook te vroeg starten met de sport zoals pakwerk of agility.
Afhankelijk van het ras en de sport moet hier verantwoord mee omgegaan worden om blessures of chronische klachten te voorkomen.

Advies

Kom gerust een keer langs met uw hond voordat u gaat sporten of als u advies wilt tijdens het uitvoeren van uw sport. Mijn klantenbestand bestaat voor een groot deel uit sporthonden( agility, pakwerk, apporteren) en ik geef u graag gerichte adviezen.

Jonge honden

Een goed begin met uw jonge hond door de juiste behandeling en/of adviezen is al het halve werk!

Honden groeien erg snel in korte tijd en hebben nog niet zo’n goede coördinatie als volwassen en volgroeide honden. Dit kan belastend zijn voor hun bewegingsapparaat. Een val of groeipijnen zijn niet altijd te voorkomen. De juiste voeding speelt ook een belangrijke rol in het geheel.
Jonge honden kunnen zeer snel reageren op een of twee behandelingen chiropractie. Het is daarom juist verstandig uw hond een keer na te laten kijken voordat hij of zij 1 tot 1,5 jaar oud is. Zeker als u van plan bent u hond te gaan gebruiken in de hondensport.

Behandeling

Als er problemen of blokkades zijn, kunnen deze al vroeg hersteld worden en waarschijnlijk heeft de hond er zo profijt van voor de rest van zijn/haar leven. Ook advies voor beweging en belasting kan bij een jonge hond erg belangrijk zijn om over- of onderbelasting te voorkomen.
Door de juiste beslissingen te nemen met uw jonge hond kunt problemen op latere leeftijd voorkomen of verkleinen.

Oudere honden

Het is prettig voor oudere honden om de kwaliteit van leven zo lang mogelijk goed te houden. Ondanks de ouderdomsklachten kan een senior toch nog een prettig en kwalitatief goed leven hebben. Dit is het hoofddoel bij oudere honden. Soms zijn er ook klachten aanwezig waar het dier nog vanaf kan komen.
Als therapeut schat ik in welke behandeling het beste is voor de oudere hond en kijkt daarbij uiteraard naar de belastbaarheid van het dier. Als chiropractie te belastend is voor de hond op dat moment kies ik in overleg met de eigenaar voor andere behandelmethoden zoals elektrotherapie, massage (fysiotherapie) of zachte manuele technieken (osteopathie).
Ook oudere honden reageren vaak goed op therapie.
En wat is er nu mooier dan uw trouwste maatje een mooie oude dag te geven?

Lid van LVFD