Osteopathie
Is osteopathie iets voor mijn dier?
Voorbeelden problemen bij gezelschapsdieren;
- Kreupelheid;
- Continu scheef zitten of staan;
- Stijfheid of gevoeligheid in rug/nek;
- Terugkerende problemen aan darmen zonder duidelijke oorzaak;
- Continu scheve of lage staartdracht;
- gevoeligheid/protest tijdens borstelen;
- Huid- en vachtproblemen;
- Overmatig plassen;
- Terugkerende oog- of oorproblemen zoals ontstekingen;
- Slecht eten;
- Abnormale ontlasting (bv. stinkende en/of dunne ontlasting);
- gedragsverandering;
- Zwelling rond (uitwendige)geslachtsorganen;
- Opgezette buik, obstipatie;
- Poblemen met loopsheid, hormonale problemen.
Voorbeelden problemen bij paarden:
- Kreupelheid;
- Stijfheid in de rug of nek;
- Hoofdschudden /headshaking;
- Protest bij aansingelen/opzadelen;
- Gevoeligheid/reactie bij poetsen/borstelen;
- Gevoeligheid bij aanraken hoofd/oren;
- Hoefkatrolontsteking, spat, kissing spines;
- Ataxie afhankelijk van de ernst;
- Dampigheid;
- Terugkerende koliek (niet bij acute koliek->dierenarts);
- Doffe beharing of slecht door beharing heen komen;
- Scheef dragen van de staart;
- Slecht eten;
- Abnormale ontlasting (bv. enorm stinkende en/of dunne ontlasting);
- Zwelling rond (uitwendige) geslachtsorganen;
- Opgezette buik, obstipatie;
- Hormonale problemen;
- Gedragsverandering (bv. angstig of apathisch).
Zie ook behandelindicaties bij behandeling!
Wat is osteopathie voor dieren?
Osteopathie is een manuele (door de handen uitgevoerde) geneeswijze die het gehele lichaam (holistisch) behandelt en werkt aan de oorzaak van de klachten in plaats van het bestrijden van de symptomen door het aanspreken van de zelfcorrigerende en herstellende vermogens van het lichaam. Dierenosteopathie is gebaseerd op de principes van de humane osteopathie aangepast aan de speciale behoeftes, anatomie en fysiologie van het dier.
- Pariëtaal systeem (botten, spieren, bindweefsel, pezen en gewrichten)
- Visceraal systeem (de organen)
- Cranio-sacraal systeem (Bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies eromheen en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit). Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het centraal zenuwstelsel.
Bij een gezond dier is er een goed evenwicht tussen deze drie systemen. Ontstaat er een probleem of stoornis in één van deze systemen, dan zal zich dat voortzetten in de twee andere systemen. De balans is dan verstoord en het lichaam heeft hulp nodig.
De osteopaat zoekt altijd naar de oorzaak van de klacht om die vervolgens te behandelen. Het is de kunst om als osteopaat het zelfcorrigerende vermogen van het lichaam aan te zetten in het juiste deel van het lichaam door manuele technieken en stimulatie van het hele systeem. Hierdoor kan het dier de gezondheid en balans terugvinden.
Doelgroep
Tot de doelgroep van Femke van Hoeij Osteopathy for Animals behoren honden, paarden, ezels en katten. Femke van Hoeij is gespecialiseerd in het behandelen van (sport)honden.
Waarom osteopathie?
Osteopathie kan voor terugkerende klachten of vage kreupelheden het verschil maken omdat het een holistische geneeswijze is die de oorzaak behandelt.
Ook laagbelastbare en oudere dieren zijn goed te behandelen met osteopathie, er wordt altijd eerst een onderzoek vooraf gedaan waarin onder andere de belastbaarheid van het dier wordt vastgesteld en de behandeling wordt aangepast aan de (on)mogelijkheden van het dier. De osteopaat behandelt niet de ziekte maar het zieke dier.
Wat kunt u verwachten?
Omdat de oorzaak aangepakt wordt, werkt de behandeling lang door. Bij sommige dieren kan men gelijk na de behandeling resultaat zien en bij andere dieren is pas na enige weken duidelijke verbetering zichtbaar. Het behandeltraject is beschreven bij behandeling.
En na de behandeling?
Paard
Het is belangrijk uw paard of pony ongeveer 10 dagen rust te geven na de behandeling zodat het paard goed kan herstellen. Dit houdt in geen training of competitie. Weidegang is dan het meest ideaal met daarnaast zo veel beweging aan de hand of in de stapmolen.
Indien dit niet mogelijk is, is de paddock een optie of kan men dagelijks wat vaker stappen met het paard aan de hand. Na deze rustperiode kunt u weer rustig opbouwen naar uw normale trainings- of recreatieniveau.U krijgt specifiek advies hierover na de behandeling.
Ezel
Voor ezels geldt dat het belangrijk is het dier na de behandeling goed in beweging te houden bijvoorbeeld door weidegang en stappen aan de hand. Indien de ezel bereden wordt geldt twee weken niet berijden of belasten.
Hond / Kat
Voor honden die sporten geldt over het algemeen 10 dagen tot twee weken geen competitie. Vooral de eerste week rustig uitlaten en niet los laten rennen of trainen. Aan het eind van de tweede week na de behandeling kunt u rustig weer gaan opbouwen en dan kan de hond vaak weer los. Na twee weken zit de hond weer op zijn normale (trainings) niveau. Tenzij de behandeling herhaald moet worden. Voor katten is het belangrijk dat ze voldoende beweging hebben na de behandeling dus zo weinig mogelijk in een bench. De eigenaar probeert het dier bijvoorbeeld spelenderwijs in beweging te houden en krijgt specifieke adviezen na het eerste consult.
Samenwerking
Samenwerking met dierenartsen en specialisten is erg belangrijk om de het dier zo goed mogelijk te helpen. Dit geldt natuurlijk ook voor een aantal andere disciplines zoals gedragstherapeuten of de hoefsmid.
Wanneer blijkt dat er voor de klachten verder onderzoek nodig is dan zal Femke van Hoeij uw dier terugverwijzen naar de dierenarts.
Kwaliteit van de dierenosteopathie en het IREO
In een beroep als Equine Osteopathy EDO® is het van belang om kennis en vaardigheden up to date te houden. Het is van belang bij/nascholing te volgen. De bij/nascholing dient toegespitst te zijn op de ontwikkeling van het beroep Equine Osteopathy EDO®.
Het international register for equine osteopathy (IREO) heeft als doel
het opstellen, in stand houden en beheren van een onafhankelijk kwaliteitsregister voor
Equine Osteopathy EDO® en de daarmee samenhangende commissies en colleges.
Dierenosteopaten (EDO’s) die wereldwijd zijn ingeschreven in dit register hebben een eigen ID-nummer (zichtbaar op het diploma) en de verplichting tot jaarlijkse bij- en nascholing om de kwaliteit van de dierenosteopathie te beschermen en hoog te houden.