Algemeen

Naast de zorg van uw dierenarts kan er ook andere zorg nodig zijn voor uw dier zoals fysiotherapie, chiropractie en osteopathie!
Dieren van jong tot oud van alle rassen kunnen zeker baat hebben bij behandeling en/of adviezen. Helaas komen rugproblemen en kreupelheden nog erg vaak voor bij dieren.
Behandeling kan het herstel bevorderen, de klachten van het dier verminderen en blessures of chronische klachten juist voorkomen.

Hoe verloopt een behandeling of het behandeltraject?

Aanmelding

De behandeling gebeurt vaak op verwijzing of advies van een dierenarts.
Als eigenaar kun je zelf contact opnemen, daarna kan ik (met toestemming van de eigenaar) even overleggen met de dierenarts of specialist. Dit contact is vaak belangrijk voor een goed behandelproces.
Voor aanmelding als nieuwe klant zie ook het aanmeldingsformulier.

Onderzoek en behandeling

Tijdens de eerste behandeling vindt er een intakegesprek plaats. Daarna wordt het klinische onderzoek gedaan met specifieke testen.
Er wordt ook gekeken naar het looppatroon van het dier.
Het behandelplan wordt met de eigenaar of eigenaren besproken. U krijgt als eigenaar informatie over de eventueel vastgestelde klachten en het aantal te verwachten behandelingen. U krijgt ook adviezen en gerichte huiswerkoefeningen mee naar huis.

Drie minuten test

Als u twijfelt over het aanvragen van een behandeling voor uw (andere) hond, kat of paard, vraag dan naar mijn gratis drie minuten test om te kijken of behandeling iets voor uw dier zou zijn.
In deze test wordt uw dier nagekeken en gecontroleerd op spierspanningen, warmte, gevoeligheid in het lichaam en op blokkades van de nek en de rug in een paar minuten.

Behandeling

De behandeling is meestal een combinatie van fysiotherapie, chiropractie en osteopathie. Er wordt gekozen voor de methodes die op dat moment het beste voor het dier zijn. Ook wordt gekeken naar de wensen en doelen van de eigenaar (hulpvraag).
Dieren kunnen snel reageren op de therapie en soms is één behandeling al genoeg. Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals de aard van de klachten, de duur van de klachten en de leeftijd van het dier. Maar er moet duidelijk verbetering zichtbaar zijn na 1 tot 3 behandelingen.
Sommige klachten zijn chronisch (langdurig). Het kan dan verstandig zijn om de behandeling een paar keer per jaar te herhalen.

Afsluiting

Indien de eigenaar en behandelaar tevreden zijn over het eindresultaat kunnen de behandelingen afgesloten worden.
Tenslotte worden de resultaten door mij gerapporteerd aan de dierenarts of specialist.

Waar?

Voor de behandeling van honden en katten heb ik mijn eigen praktijkruimte in Haverdijk 37 te Prinsenbeek.
Gezelschapsdieren die op verwijzing van Dierenkliniek de Bouverije komen worden behandeld in deze kliniek in Breda.
Uw huisdier kan aan huis behandeld worden. Hiervoor worden naast het behandeltarief reiskosten berekend.
Paarden (en ezels) worden in hun eigen stal behandeld.
De tarieven kunt u opvragen via informatie-aanvraagformulier.

Wanneer kiest u voor een behandeling of onderzoek?

Botten, pezen, spieren, banden( ligamenten) en bindweefsel zijn de onderdelen die samen het bewegingsapparaat vormen.

Preventief of curatief?

Curatief

Curatieve behandelingen zijn gericht op het versnellen of het op gang brengen van het genezingsproces. Blessures ofwel stoornissen aan het bewegingsapparaat als gevolg van spier-, pees-, gewrichts-, of wondproblemen worden behandeld.

Preventief

Behandeling gericht op het voorkomen van blessures en klachten en het onderhouden van het evenwicht in het lichaam van het dier. Vooral bij intensief sporten en/of professioneel sporten helpt sportmedische begeleiding. Denk hierbij aan adviezen, sportkeuringen en het vroegtijdig signaleren en behandelen van klachten. Maar preventieve behandeling van jonge of relatief jonge dieren kan ook zorgen voor een betere oude dag voor het dier! Omdat klachten zo vroegtijdig gesignaleerd worden en makkelijker te behandelen zijn op jongere leeftijd.

Fysiotherapie

Een gezond dier beweegt harmonieus omdat alle onderdelen van het lichaam met elkaar in evenwicht zijn. Een verstoring van dit evenwicht kan leiden tot klachten aan het bewegingsapparaat. Fysiotherapeutische behandeling kan helpen dit evenwicht weer te herstellen en verlichting van klachten brengen.

Chiropractie

Chiropractie kan daarnaast zorgen dat blokkades (bewegingsbeperkingen) in de nek en wervelkolom opgelost worden.

Osteopathie

Osteopathie kent ook manuele technieken maar is er ook voor de behandeling van organen en het craniosacrale systeem.
Osteopathie en chiropractie beïnvloeden het zenuwstelsel positief door behandeling van de wervelkolom en kennen ook manuele technieken voor de poten of benen.

Voor meer informatie over de therapievormen, klikt u op de therapie:

  • Fysiotherapie
  • Chiropractie
  • Osteopathie

Voor meer informatie over de sportkeuring voor honden:

Kijkt u verder bij u eigen diersoort (paarden, honden , katten en ezels) wanneer behandeling een oplossing kan zijn.

Lid van LVFD